tiistai 9. heinäkuuta 2013

Toudai ja kuinka sinne päästään

Tänään opimme askartelemaan sisäänpääsyn Japanin maineikkaimpaan opinahjoon Toudaihin itselle tai vaikka kaverille!

Tarvitset:

 • opiskelupaikan Toudain yhteistyöyliopistossa (käytämme tässä Helsingin yliopistoa)
 • 5-sivuisen hakemuslomakkeen
 • study planin tai research planin
 • virallisen opintosuoritusotteen
 • suosituskirjeen professorilta
 • proof of financial support -lomakkeen
 • kopion passista
 • lääkärinlausunnon terveydentilasta sisältäen keuhkokuvat
 • 4 passikuvaa
 • JLPT N1 -todistuksen


Ennen askartelun aloittamista meidän täytyy tulla valituksi vaihtoon hakijaksi kotiyliopistomme puolesta. Tähän tarvitset motivaatiokirjeen, professorin hyväksymän opintosuunnitelman, jonkinlaista opintomenestystä sekä jo edellä mainitun JLPTykkösen. Helsingin yliopistolla on Toudaissa muutamakin paikka, mutta korkeasta JLPT-vaatimuksesta johtuen lienet ainoa hakija. Asia on siis tällä selvä. Ennen varsinaisen hakuprosessin epätoivon syövereihin sukeltamista ja ihmisarvosi menettämistä kannattaa vielä ottaa parit viime hetken fiilistelyt JLPT:n hikarituloksellasi sillä seuraavassa vaiheessa ei enää paljon naurata.

Ja sitten askartelemaan!

Aloitetaan jostain helposta. Passikuvista! Talsi puoli kiloa lunta naamassa Tunnin kuvaan Ateneumin taakse. Tämä on ehkä viides passikuvasessiosi kyseisessä liikkeessä parin vuoden sisällä. Ei siksi että rakastaisit kuvia naamastasi (onnistut näissä potreteissa aina niin hyvin että entinen henkilökorttinaamasi tunnettiin Piireissä nimellä Legolas ja passinaamasi nimellä Alien) vaan siksi että olet paljon tekemisissä japanilaisen byrokratian kanssa. Keep telling that to yourself! Noin. Nyt sinulla on passikuvat.

Seuraavaksi otamme niskalenkkiotteen hakemuslomakkeesta. Kaikki käydyt koulut sijainteineen ala-asteesta alkaen ja muut vanhat tutut. Tässä ei olla ekaa kertaa japanilasbyrokraattien kanssa lomakkeenvaihdossa, joten tämä sujuu kivuttomasti. Tehdäänpä study plan samaan syssyyn! Tai research plan mutta tässä käytämmä study plania koska ain't nobody got time for research.

Study plan.

Hmm.

Please explain the followings as specifically and concretely as possible:
(a) In what way will your experience at the faculty/graduate school be of significance to your education?
(b) What is your academic goal?
(c) Why do you choose to study at the faculty/graduate school?
*If you are a graduate student, please also explain the relevance between your research at home university and study plan at the graduate school at the University of Tokyo.


Hmmm.

Koe tuskaa. Koe epätoivoa. Toljottele tyhjää study planiasi päivä ja toljottele toinen. Vuodet vierivät, parta kasvaa, study plan hohtaa tyhjyyttään. Sulje tämä karsea word-dokumentti viimeisillä voimillasi ja lupaa palata siihen joskus tuonnempana.

Hae yliopistolta englanninkielinen opintosuoritusote. Ennen tätä käy kuitenkin pitkin yliopistouraasi mahdollisimman randomeja kursseja kuten Arabien historia ja kulttuuri arvosanalla 1 että suoritusotteesi olisi mahdollisimman nolo ja sekalainen. Ota myös yhteyttä laitoksesi professoriin, jotta hän voi kirjelmöidä säkenöivästä karaktääristäsi. Koska professori on ollut virkavapaalla suurimman osan opintojasi ja olette vaihtaneet ehkä kaksi sanaa, kirjoita hänelle esittäytymiskirje, jonka perusteella professori kynäilee suosituksensa. Hae valmis suositukirje laitokselta ja piilota se johonkin pimeään kolkkaan jonne et vahingossakaan tuu katsoneeksi koska itse itsellesi kirjoittamasi suositussanat kuumottelee liikaa sinetöidyn kuorenkin läpi.

Ja sitten noustaan ratikkaan ja ajellaan Töölöön ja mennään sisään YTHS:än ovesta! Ja toisen kerran! Ja kolmannen! Ja neljännen! Mene johonkin lääkärintapaamiseen kahden tunnin yöunilla niin että luot vahingossa vaikutelman rytmihäiriöistä. Synny tähän maailmaan ollierin taudin kera niin että keuhkokuvissa yks miljoonasta eksostoosiklöntistäsi näyttää keuhkokuvassa aina varjostumalta. Kaikenlaisen sekoilun ja kuuden (!!) visiitin jälkeen sinulla on vihdoin lausunto, että olet terve kuin pukki! Pukki jolla on ollierin tauti.

Koska haet graduate schooliin, on tullut aika valmistua kandiksi. Jännitys tiivistyy! Deadline helmikuun publiikkiin on ihan just ja palautetta kypsyysnäytteestä ei näy eikä kuulu. Maileja kaikkiin suuntiin! Kypsyysnäytteessä ei korjattavaa! Lisää maileja kaikkiin suuntiin! Hikeä! Paniikkia! Kypsyysnäyte weboodissa! Ehdit publiikkiin! Oot HuK! Kaks minuuttia bailausta ja kohti uutta paniikkia!

Opinto-oikeutesi umpeutuu kesällä 2014. Tämä ei käy koska kesällä 2014 aiot olla Tokiossa. Hakemusten deadlineen on muutama päivää ja saat kuulla tarvitsevasi lisäaikapäätöksen ennen sitä. Närkästy, koska mailissa sanottiin, että lisäaikaa myönnetään vasta opinto-oikeuden umpeutuessa. Paniikkia ja juoksentelua! Lähesty dekaania kirjeitse. Saat lisäaikaa erikoistapauksena! Huuuh!

Hakemusten deadline on huomenna. Study plan on tekemättä. Naura maanisesti ja kävele ympyrää ja naputtele yön pimeydessä. Ota esiin Yamagatassa tekemäsi tutkielma koska ei oo parempaakaan researchia näyttää. Se tutkielma, jota et halunnu enää koskaan nähdä. Hylkää kokonaan professorisi hyväksymä opintosuunnitelma ja vaihda graduate schooliakin lennosta. Jää innolla odottamaan, johtaako tämä äkillinen mielenmuutos diskaukseen.

Study plan on valmis! Sitten se tapahtuu: hukkaa passikuva! Kello on neljä aamulla ja huomenna on deadline ja study plan on karsea ja passikuva on hukassa ja tämä se on elämää. Passikuva! Maton alla! Löydä passikuva maton alta.

Palauta paperit. Se on ohi! Jää odottamaan. Ja odottamaan.

Tulee maaliskuu. Tulee huhtikuu. Tulee toukokuu. Tulee toukokuun puoliväli ja sinulle on posti@. Pääsit Toudaihin! Oho! Omedetou gozaimasu!

Näin olemme askarrelleet sisäänpääsyn Toudaihin. Seuraavassa jaksossa askartelemme viisumin. Viisumiasioita hoitaessani tunnelma on ollut tämä:

13 kommenttia :

 1. mä rakastan sua!
  t. tuntematon ihailija

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :D Siälä on nyt jollakin kevättä rinnassa!

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Joha myrkyn lykkäs! Vastaukseni on taharon!

   Poista
 3. Ihanatahunajata, että olet palannut ihastuttamaan ja naurattamaan lukijoita omintakeisella makeisella kirjoitustyylilläsi!

  (Valkoinen teksti vaalean keltaisella pohjalla, are you serious? Muutenkin näkökykyni on heikko!)

  T. Anonyymi nimetön

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ah, kaunista! Ihanaa huomata, että pyyteisiini vastattiin näin nopeasti. Kymmenen pojoa ja papukaijamerkki! Suosittelen paikkaa tuleville turisteille. Laadukasta asiakaspalvelua ^^

   T. sama

   Poista
  2. Hyvä jos taiteellinen kompositioni kelapaa. :D Koska tätä samaa ulkoasua tullaan taas kattelemaan seuraavat kaks vuotta.

   Poista
 4. Yamagatan seikkailusi ilahdutti niin kovasti että pakko ne on Todai seikkailuitakin seurata! Olet idoli!

  t. aikaisemmin kommentoimaton ihailija

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ieieie. (*^▽^*) Toivottavasti ei tuu ihan ankeita näistä uusistakaan seikkailuista!

   Poista
 5. Pakko ilmoittautua myös lukijoiden joukkoon!
  Hakuprosessisi kuulostaa varsin samalta, millainen oma Japanese Studies-apurahahakuprosessini oli viime vuonna! :D

  T: Osaka daigakussa tällä hetkellä ks apurahalla ganbaroiva kouhai

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jee! :D Mua onkin kiinnostanu et ketkä on liittyny maamme nikkensei-kaanoniin sen jälkeen ku oma pestini loppu. Tsemppiä paljon nikkenseirombuniin! (^__^*)

   Poista
 6. Oot ehaana ja niin ovat kirjoituksesikin. Seuraan, kuten aina :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kivoista kommenteistas aina. (^______^)

   Poista