keskiviikko 4. toukokuuta 2016

Valamis



Happy happy greeting! Palautin kuonapallon, jonka sivumääräkin jokusen paatoksellisen yön tuloksena ylitti 80 sivun kipurajan, opintieni on arvosanan odottelua vaille loppu ja tunnelma on melko epäuskoinen. Tein sen???? Kirjoitin gradun Itä-Aasian tutkimuksesta???? Ehkä kykenen viralliset paperit saatuani ja asian todenperäisyydestä varmistuttuani tämän omituisen matkani 14-vuotiaasta Dir en grey -fanaatikosta 28-vuotiaaksi Japani-maisteriksi jotenkin sanoiksi jäsentelemään, mutta tässä vaiheessa tyydyn vain toteamaan että wtf.

Wtf myös siksi, että oppiaineeni professori kautta graduni ohjaaja irtisanottiin ja professuuri lakkautettiin #suomikuntoon-hengessä samoihin aikoihin kun itse hinkkasin viimeisiä lähdeviitteitä. Kyllähän se mieltä lämmittää näin valmistumisen kynnyksellä saada maamme ja yliopistomme johdolta viimeiseksi lahjaksi märkä rätti naamaan. Onnea valmistumisesta, peeäs pääaineesi on turhake. =) Tuntuu, että Aasia-osaamista hehkutetaan mutta sen ei haluta tulevan humanistisesta tiedekunnasta, vaikka ainakin itse koen, että suurimmat ahaa-elämykseni japanilaisen kulttuurin lainalaisuuksista ja niiden muotoutumisesta on tulleet nimenomaan sieltä humanistihumpuukista eli japanilaisen kirjallisuuden ja taiteen opinnoista.

Omatoiminen opiskelu joka tapauksessa jatkuu tuttuun tapaan kun japanissa piisaa työnsarkaa yhdeksi ihmiselämäksi ja on tässä kaikenlaisia Suunnitelmia. Laitoksen nykyjamassa Japanin tutkimus ei todellakaan oo mikään 5/5 highly recommended -valinta, mutta enpä kyllä oo aikeissa taannoista pääainevalintaani ihan heti katuakaan, kun ilman sitä en olis koskaan saanut opetusministeriön stipendiä ja ilman sitä stipendiä en olis päätynyt Yamagataan ja ilman Yamagataa en olis neljä ja puoli vuotta sitten kohdannut nykyistä poikaystävääni kotiovellani ja ilman sitä kohtaamista toisenlaisia latuja hiihtelisin tai karpaasilahjani huomioiden sukset ristissä jossain ojan pohjalla makaisin (meillä oli koulussa joka vuosi hiihtokisat ja olin joka vuosi viimeisellä sijalla). Ja kolmen kuukauden kuluttua oon jälleen Japanissa, jeeee! Olen ekstaasissa elon! Olen viimeksi ollut poikaystäväni kanssa samassa ilmatilassa 8 kuukautta sitten, joten kolme kuukautta ei oo aika eikä mikään! (Tuun toki syksyksi vielä takaisin opettamaan japanin kurssiani sikäli mikäli se toteutuu, tervetuloa myötähäpeämään Salatut elämät -aiheisia esimerkkilauseitani.)

Kohteenani on vanha tuttu kalapuristeen, riisin ja wakame-levän viljelyn, zundan ja maanjäristysten mekka Miyagi (fun fact: 70% Japanin wakamesta tuotetaan Miyagissa ja naapurissa Iwatessa, ja Iwatea lukuunottamatta kaikki Touhokun prefektuurit mahtuu riisintuotannon top kymppiin), starbucksia Shibuyassa ja säihkettä Shinjukussa ei siis ole blogissa luvassa tänäkään vuonna. Bf asuu edelleen Ishinomakissa, jossa olen itsekin viettänyt tovin jos toisenkin ihan hyvällä menestyksellä, mutta Ishinomakin lukaali sijaitsee niin syrjässä, että minulle piisasi yksi kesäloma sitä laatua. Kaikki naapurit on iäkkäitä maanviljelijöitä ja ilman autoa pääsee lähinnä riisipellolle. Kylässä ei oo edes juoma-automaattia, ja jokainen Japanissa käynyt tietää, että silloin ollaan todellisissa ääriolosuhteissa. Päädyttiin sitten vuokraamaan kesäasunto Iwakiristä, joka on perus omakotitalolähiö pari pysäkkiä Sendain pääasemalta. Maltan tuskin pysyä sukkahousuissani, mutta jotenkin se on tehtävä, koska Suomen kesä ilman sukkahousuja on kylymää kyyttiä.

Semmoosta! Mulla on muutama postaus tuolla luonnoksissa, nähkäämme siis pian! Lopuksi hapokas ysärivideo, joka inspiroi minua graduojissa ja -allikoissa:



Laulun esittäjä on Komekome Club, laulun nimi on Roman hikou ja siinä lauletaan että akirame to iu na no kasa ja ame wa shinogenai, luovuttamisen sateenvarjolla ei sadetta pidetä.

12 kommenttia :

  1. Yhdeltä lukijalta lämpimät onnittelut maisterin papereista! Mikäli yhtään osaan arvata, gradusi hyväksytään loistavin arvosanoin, joten muistahan hehkuttaa täällä sitten, kun kuulet tuloksen.
    Tuo professuurin lakkauttaminen on kyllä aivan urpo päätös, mutta tää on tätä nykyään...Jääkö yliopistoon kuitenkin tuo oppiaine edelleen henkiin, mutta professuuri lakkautettiin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. :D Graduni ei oo mikään muotovalio, mutta tulipahan palautettua. (hikitippa-emoji)

      Oppiaine on yhä olemassa, mutta käytännössä melkein kaikki reaaliopetus oli ton professorin varassa, joten vähän sekava on tämä tilanne.

      Poista
  2. Onnittelut gradun valmistumisesta! Itsellä olisi tän kuun lopussa pääsykokeet Aasian tutkimukseen, mutta vähän mietityttää, onko tosiaan hyötyä vai jäänkö työttömäksi surkimukseksi koko loppuiäkseni. Aasia ja Japani kiehtoo ihan älyttömästi, ja haluaisin edes yhden opiskeluvuoden viettää Japanissa.. No, pääsykokeita en kumminkaan läpäise kun lukeminen on ollut vähän niin ja näin, mutta onpahan välivuosi aikaa miettiä. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. (^^) Ja paljon tsemppiä pääsykokeeseen! Japanin tutkimus on supermielenkiintoista (yleensä) ja sen ansiosta oon saanut sellaisia kokemuksia, joita en todellakaan halua vaihtaa pois vastineeksi taloudellisesti järkevämmästä tutkinnosta - enkä tarkoita tällä pelkästään ihmissuhdettani ja sen mukanaan tuomia asioita, vaan myös niitä kaikkia onnistumisen tunteita, jotka oon saanut japanin kielen oppimisesta. Samanlaisia fiiliksiä en oo saanut sivuaineistani. En siis todellakaan kannusta luopumaan Aasian tutkimushaaveista, jos tunteenpaloa riittää.

      Jos tuntemattomat tulevaisuudennäkymät ahdistaa ja tavoitteena on päästä helposti hahmotettavaan työelämään helposti hahmotettavan tutkinnon kautta, ei meidän laitos ehkä oo se houkuttelevin valinta. Jos raha ei olis ongelma, olisin itse varmaan tehnyt maisterin tältä samalta alalta mutta Lontoossa, siellä on enemmän resursseja käytettävissä. Mutta päädyitpä mihin kouluun tahansa niin Japaniin kyllä pääsee vaihtoon kunhan opiskelee ahkerasti. :D Meidän laitokselta voi itse asiassa olla vaikeampi päästä vaihtoon kuin esim. amkista kun vaihto kuuluu tutkintovaatimuksiin mutta paikkoja on rajoitettu määrä ja ne on avoinna koko yliopistolle joten kilpailu on sen mukaista.

      Poista
    2. Otsukaree~! Ja onnittelut *^^*

      Pitänee sen verran kompata, että AMKista voinee vaihtopaikka irrota yllättävänkin helposti (2 hakijaa ja 4 paikkaa jaossa pelkästään omassa koulutusohjelmassani). Esim. englanninkielisen liiketalouden ko:n opiskelijat saanevat vielä helpommin vaihtopaikkoja vs. suomenkielisen linjan.

      Pääsiäisen iloksihan pääsin tutustumaan tuon nousevan auringon maan byrokratiaan (täytä koko hakemus isoilla kirjaimilla käsin, ou jeah). Nyt sitten kuumeisesti odotellen jotain vahvistusta, että paperit ovat löytäneet onnistuneesti vaihtokoulun toimistoon...Lentolippu toki on jo hankittu ja N2:een ilmoitauduttu Lontooseen, as if siitä läpi voisi päästä. Onhan tässä vielä 7 viikkoa aikaa lukea blogia läpi..., eikun siis opiskella! \o\

      ~ami

      Poista
    3. Kiitos kiva. :3 Japanilainen byrokratia on kyllä tuskaa ja toi käsin näpertely lisää tuskan potenssiin kymmenen, en odota innolla japaninkielisen työhakemuksen askartelua yhyy.

      Apua luetaanko tätä lolloblogia oikeasti läpi. :D Mut hei hyvin se koe menöö! Kunhan ei jää jumittamaan epäolennaisuuksiin. Lukunopeus > yksittäiset sanat.

      Poista
  3. Onnittelut myös täältä suunnalta! En ollut tajunnutkaan, että myös Itä-Aasian tutkimus on tämän häpeällisen yliopistokurimuksen kohteena. Jos oikeasti olisi kyse rahapulasta, niin erinomaiset säästöt saataisiin poliitikkojen ja heidän hännystelijöidensä palkkoja höyläämällä ja viilaamalla, samoin samaisten olioiden eläkkeitä... Jostain syystä siihen suuntaan kyllä pätäkkää riittää. Häpeäksi maallemme moinen hallitus.
    Mutta onni onnettomuudessa että pääsit valmistumaan – ja hyvin tuloksin, oletan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. :3 Vähän tuli puskista nää meihin kohdistetut leikkaukset, meillä kun on on aina kitkuteltu vähäisillä määrärahoilla ja henkilöstovaje oli jo valmiiksi, joten en ajatellut että sitä väen vängällä halutaan lisätä. Koulutuslupauksen vois laittaa kirjaston lastenosastolle sinne muiden satukirjojen joukkoon.

      Poista
  4. Ekan kommentin kirjoitta olisi vielä udellut tutkielmasi aihetta - mielellään suomennettuna. Liittyikös se jotenkin naisiin...No johonkin kuitenkin, mutta mihin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tekeleen nimi on Äitiys ja isyys japanilaisissa kasvatuslehdissä, se on ihan supisuomeksi japaninkielisestä aineistosta kirjoitettu. :3 Vanhemmuusdiskursseja ja niiden yhteyttä sosiaaliseen todellisuuteen yritän siinä tutkia.

      Poista
  5. Mainiota, onneksi olkoon!

    VastaaPoista