maanantai 3. helmikuuta 2014

Talven viimeinen päivä

Tässäpä rakkaan naapurustoni meininkejä päiväkävelyltäni. Asun Meguron ja Shibuyan rajalla kiviaitojen ja mummojen ja kukkapurkkien keskellä. Shibuyan asemalle pääsee junalla muutamassa minuutissa, mutta käyn siellä harvemmin kuin kerran kuussa koska tykkään enemmän mummoista ja kukkapurkeista. :DKomaban Law & Order. Paloautokin oli paikalla. Etupenkillä istuskeli palomies lukemassa lehteä.Kukka minulta sinulle.Oon semi-ylpeä tästä kuvasta koska paalussa lukee että koulutie, varo leikkiviä lapsia. :DTuli kävelyn lomassa hankittua tällanenkin. Abokadobaagaa omg.Mun pitäis laittaa kirjallisuusessee tulille, mutta kun tää uusin kirjahankintani ("Japanin kielen historia kanji-merkkien kautta katsottuna") on kivampi ajanviete. D: Lukuvinkkini kaikille kanjeista ja nippelitiedolla briljeeraamisesta kiinnostuneille!

Tänään on talven viimeinen päivä setsubun (節分)! Tapoihin kuuluu ajaa pois talven pahat demonit (鬼, oni) heittelemällä papuja shintotemppelissä. Meno muistuttaa vähän penkkareita: papit paiskoo papuja kohti taivaita kurkottavien kansalaisten päälle ja demoniasuihin sonnustautuneet henkilöt jorailee väkijoukossa. Tohinoihin kuuluu myös slogan fuku wa uchi, oni wa soto (onni sisään, demonit ulos). Kansaista on Seven eleven -kauppaketjun markkinoinnin ansiosta levinnyt tapa syödä hyvän onnen tuomiseksi nokka kohti sen vuoden hyvää ilmansuuntaa (tänä vuonna se on koillinen) pitkä sushi-pötkylä, jonka sisus on värikoodattu niin että se miellyttää seitsemää hyvän onnen jumalaa. Kansaissa tällä pötkylällä on ollut kaikenlaisia nimityksiä, mutta nykyään se tunnetaan Seven elevenin antamalla nimellä ehoumaki (恵方巻き). Erään teorian mukaan koko tavan kehittivät alkujaan oosakalaiset kauppiaat, jotka halusivat boostata myyntiään. Musta tää ilmentää hyvin japanilaista perusluonnetta; ei niin väliä, mikä on juhlinnan taustalla, pääasia että juhlitaan. :D

10 kommenttia :

 1. Taitaa olla kansainvälinen ilmiö tämä "olipahan vaikka sitten kissan ristiäiset niin kyllä juhlia pitää". Samalla meiningillä täällä Saksan maalla kanssa x) Siellä kasvaa jo hedelmät puissa? :O vai onko tuo jokin "talvilajike"?

  Kävin tänään haastattelussa vaihtoon liittyen. Raati koostui viidestä ihmisestä (xD oli niillä nimikyltitkin ja kaikki, mutta ku jännitti niin en saanut niitä luettua. En sitten nyt edes tiedä millä ansioilla ne sinne oli päätyneet..) No mutta mailissa lupailtiin 15min haastattelua, mutta ne oli jo kyllä 5min jälkeen valmiita. Ensi viikolla saan kuulemma viimeistään tietää tuloksen. Tulen sitten tänne joko riemuitsemaan tai itkemään kohtaloani :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Japani on sen verran lauhkea ilmastoltaan, että erilaiset sitrukset on täällä parhaimmillaan loka-marraskuulta maaliskuulle. (^^)

   Otsukaresama deshita. (^^)

   Poista
  2. nyt on voiton tanssin paikka! xD mun yliopisto hyväksy mut vaihtoon (ja eiköhän se kyotokin minut ota..) joten ei mennyt hakemus hukkaan. Nyt jännittää :O

   Poista
  3. Mainiota! Onnea tälleen jälkijunassa. Eiköhän se vaihto oo tässä vaiheessa aika saletti. :D

   Poista
 2. Heippatirallaa!
  Ensinnäkin, sulla on aivan ihana blogi täällä ja voi harmitus, kun nyt sen vasta löysin! Dohh, parempi myöhään kuin ei milloinkaan, vai miten sitä sanotaan... :)
  Anyways, itse harkitsen kovasti hakevani opiskelemaan Itä-Aasian tutkimusta nyt keväällä, kun jostain kumman syystä nyt vasta tajusin, että Helsingissä sitä voi opiskella (öhh, parempi myöhään kuin ei milloinkaan, right?). Olen ollut monta vuotta kiinnostunut etenkin Koreasta, eikä se kiinnostus vain lakkaa olemasta minusta valloillaan. :D
  Niin että sellaista vain kysyisin, jos haluaisit lyhyesti vastata, että minkälaista se opiskelu yliopistossa on ollut, kuinka tiivistä? Ja varmaan pienet luokkakoot on olleet? Varmaan Korean puolelta et hirveästi osaa kertoa, mutta voit kertoa japanin puolelta?
  Jaa no ei mulla nyt tullutkaan niin hirveästi kysymyksiä. Kiitos kuitenkin jo etukäteen vastauksista! :D Voi hyvin!
  -Emppu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hilipatiheijaa!

   Mun tiedot voi olla osin vähän vanhentuneita, kun alotin opiskeluni vuonna käpy ja sen jälkeen on vaihtunu niin laitoksen ku oppiaineen nimi ja tutkintovaatimuksetkin, mutta yritetään. :D Oon siis valmistunu kandiksi Itä-Aasian tutkimuksesta, joka nykyään on Aasian tutkimuksen oppiaine.

   Tutkintovaatimuksiin kuuluu pakollisena kolme vuoden pituista pääkielen kurssia (mun aikana kandiin tuli myös vuoden kestävä keskustelukurssi, mutta en oo varma miten sen laita on nykyään). Japanissa opetusta oli kolmesti viikossa, kiinassa ja koreassa kahdesti. Opiskelu on tosi koulumaista: tunneilla on läsnäolopakko, läksyjä tulee paljon ja ainakin japanissa ne tarkistettiin peruskoulutyyliin istumajärjestyksessä. Japanissa ja kiinassa ryhmäkoko on rajattu kahteenkymmeneen ja ykköskurssin ilmoittautuminen menee aina heti täyteen. Koreassa on vapaa ryhmäkoko ja syksyllä ykköskurssin saattaa alottaa tyyliin 30 ihmistä, mutta kevääseen mennessä niistä melkein kaikki tippuu pois. Kolmoskurssilla näyttää tällä hetkellä olevan viis ilmottautunutta. :D

   Kielen osalta opiskelu on siis aika tiivistä, koska tarkotus on päästä tosi lyhyessä ajassa nollasta yliopiston käyneen aikuisen ihmisen tasolle. Opetusta on tähän nähden vähän, ja suuri osa työstä tehdään kotona hikaroiden. Mulla oli niin palava halu oppia japania, että en kokenu sitä työmäärää liian raskaana (nyt lähempänä valmistumista oon toki kriisissä 24/7 :D), mut tää kuuluisa Tahtotila pitää kyl olla. Musta Itä-Aasian tutkimus on vähän tämmönen kutsumusala. :D Jos se kutsumus on niin kyl sitä aina jostain keinot keksii.

   Kielikurssien lisäksi on sit erilaista kohdemaan kulttuuriin, historiaan, uskontoon, politiikkaan, kirjallisuuteen yms liittyvää opiskelua. Laitoksen resurssit kurssien järjestämiseen on aika rajalliset, joten etenkin Korean osalta tää hoituu varmaan lähinnä kirjatentein (mä oon suorittanu näitä syventäviä Japanissa). Perusopinnot on kaikille yhteiset. Mun aikana ne oli sangen kuivakkaa jorinaa (tankattiin Kiinan dynastioita ja maakuntia ja mulla ei jäänyt kursseilta mieleen muuta ku että ainut on maailman karvaisin kansa), mutta sittemmin laitoksemme on mennyt ajassa eteenpäin, ja nykyiset tutkintovaatimukset vaikuttaa musta motivoivammilta. Japanin opiskelijana oli toisinaan ankeaa istua pimeinä syysiltoina Itä-Aasian maat ja kansat -luennolla, jonka professori teki selväksi mielipiteensä että Japani voitais heivata pois koko tutkimuksesta ja ottaa tilalle Mongolia. :D

   Tulipas pitkä! Toivottavasti tää vastasi kysymykseesi edes osittain. Jos ei niin lisää saa toki kysyä!

   Poista
 3. No hittolainen, jos siellä nyt jo luumupuut kukkii ja muutenkin on noin lauhaa, niin ei taida kirsikkapuut enää kukkia Tokiossa huhtikuun alussa. Vai onko toi ihan normi meininkiä sielläpäin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämänhetkisten ennusteiden mukaan sakurat on tänä vuonna vähän keskimääräistä aikaisemmassa. Tokiossa niiden ennustetaan olevan parhaimmillaan maaliskuun lopulla. Mut onneksi Tokio on vaan pieni pala Japania, joten jos Tokio pettää ja kirsikankukkia haluaa nähdä, kannattaa suunnata astetta pohjoisempaan esim. Gunmaan tai Tochigiin. (^^)

   Poista
 4. Onko onsen sinut niellaissut vai fugu lamaannuttanut, kun ei tuu päivityksiä? :o

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No nyt on tullut päivitys että ahkerasti vaan lukemaan! :D

   Poista