torstai 23. lokakuuta 2014

Vastauksia: sono ichi

Ajattelin vastata noihin taannoisen kysymyspostauksen kysymyksiin, mutta tästä ensimmäisestä vastauksesta tuli jo niin pitkä, että taidan jakaa tämän kahteen erilliseen postaukseen.

Ensin viime aikojen kuulumiset: oon koukussa sekä How to Get Away With Murderiin että Are You the One'in ja kumpikin on roskaa. Kenties yritän näillä paeta ensi viikolla alkavaa graduseminaaria ja muita elämäni realiteetteja. Kävin St. Vincentin keikalla. Ei muita kuulumisia.

Kamakura, Kanagawa.


PS. Kuvan viimeisiään vetelevä kukka on japaniksi nimeltään higanbana ja viime aikoina oon jotenkin erityisen mieltynyt siihen koska se kukkii syksyllä ja symboloi Japanissa sekä kuolemaa että jälleennäkemistä ja nää viimeiset kolme syksyä elämässäni on olleet yhtä lähtemistä ja saapumista.

Käymisen arvoisia paikkoja matkaillessa Japanin pääsaarella? Kiinnostaisi erityisesti Kansain, Kantoun ja Touhokun alueella sellaiset paikat, joissa turistina ei normaalisti ehkä tulisi käytyä.

Äää apua! Riippuu varmaan siitä, mitä haluaa nähdä. Mä tykkään käydä ihastelemassa vuoria ja vesiputouksia, koska sähköjohtoja ja liukuhihnasushia ja ruuhkajunia ja muita Japani-kliseitä tuli tuutin täydeltä arkisessa aherruksessani, mutta jos Japani olis mulle vähemmän tuttu niin sitten fiilistelisin varmaan ihan täysillä jokaista lyhtypylvästäkin (mitä toki sille päälle sattuessani teinkin). Kaikkialla Japanissa on joku oma pieni juttunsa ja viehätyksensä. Itselleni ainoa suoranainen vikarasti oli Yamanaka-ko (yks Fuji-vuoren järvistä Yamanashissa) viime syksynä kun siellä oli niitä ankkapaatteja sata kappaletta kellumassa, mutta siitäkin selvittiin kun paettiin poikaystävän kanssa vuokraamaamme vuoristomökkiin juomaan biirua ja katsomaan animea.

Kansaista tiedän lähinnä ne pakolliset mestat arashiyamoineen ja kiyomizuderoineen, joten en ehkä oo paras mitään suosituksia antamaan. Kansaissa mua kuumottelis etenkin mennä Hyougoon katsomaan Takarazuka-nimistä naisten teatteriryhmää. Tokiossa vähemmän koluttuja mutta ihan kivoja paikkoja on esmes Kagurazaka Shinjukussa ja Ningyouchou Nihonbashissa. Nihonbashissa on on myös Japanin eka tavaratalo Mitsukoshi, jonka edessä kävin fiilistelemässä 1920-luvun japanilaisnaisten vallankumouksellista meininkiä lukaistuani Tanizakin Naomin. Kämäisiä love hotel -kujia kaipaaville on esim. Shinsen Shibuyan aseman kupeessa. Iidabashin seutu Chiyodassa on mainio paikka keväiseen käveleskelyyn. Henk. koht. inhokkipaikkani Tokiossa ovat Harajuku sekä Shinjukun aseman ympäristö (vaikka kaks kuukautta Seinäjoella onkin tehnyt tehtävänsä ja huomaan kaipaavani jopa Takeshita-dooria sateella), joten voi kyllä olla, ettei makuni osu yksiin enemmistön kanssa. :D Kantoussa mun lempparipaikat on Enoshima ja Kamakura Kanagawassa. Kumpainenkaan ei todellakaan oo mitään piiloteltuja helmiä, vaan niissä käy kyllä jatkuva japanilaisten kuhina, mutta ihmeen harva näyttää sisällyttävän ne Tokion-reissuunsa.

Touhoku sen sijaan. Myönnän, että en enää varmaan edes kykene alueen objektiiviseen tarkasteluun. Olen siellä kaikenlaisia muistoja luonut ja aika on ne vieläpä kullannut. Tendoun pelihallikin muuttuu käymisen arvoiseksi huippukohteeksi kun siellä on käynyt poikaystävän kanssa lollottelemassa. Kaikilla Japanin-kävijöillä lienee omat lempipaikkansa. Monille se on neonvaloissa kylpevä Tokio, joillekin mystinen Kioto. Itselleni se on komia Touhoku. Touhokussa parasta on ympäröivät maisemat ja mummojen pitämät soba-mestat vuorilla. Touhokussa aika vähän käy ei-japanilaisia turisteja vielä, joten oikeastaan koko Touhoku kokonaisuudessaan on paikka, jossa turistina ei ehkä normaalisti tulisi käytyä. Armaassa Yamagatassa huikeita maisemia tarjoaa esimerkiksi Dewa Sanzanin kolme pyhää vuorta, Yamadera sekä Zaou. Zaou on tosin säätilaltaan epäluotettava vuori, kirjoitin sieltä postauksenkin vanhaan blogiini vuonna kuukkeli. Aomorin, Iwaten ja Miyagin muodostama Sanrikun rannikko on sekin komiaa seutua. Kurikomayaman maisemissa Miyagin, Iwaten ja Akitan rajalla autoilu vei minut aivovaurioon. Matsushiman saaristossa oon käynyt ainakin kymmenen kertaa erinäisillä asioilla ja ohikulkumatkoilla ja käyn mielelläni vielä toisetkin kymmenen. Akitan Kantou matsuri elokuussa oli parasta ikinä. Jos jotain mahdollisiman vähäturistisia kohteita pitää mainita, niin Iwaten Ryuusendoun tippukiviluolassa ja Akitan vesihöyryä puskevassa Oyasukyoun rotkossa ei ollut minun ja eliittikumppanini lisäksi ristinsielua. Touhokussa ilman autoa matkailu tosin vaatii jonkin verran säätämistä, koska bussi- ja junavuoroja ei oo aina tarjolla samaan tapaan kuin Tokion seudulla. Jos haluaa vain pikaisesti käydä tsekkaamassa vuoria ja palata illaksi Tokioon, Tochigin Nikkou on varteenotettava päiväkohde, joskin se on myös aikamoinen turistirysä.

Oyasukyou, Akita.


Paras onsen? Plussaa, jos on Tokion tai Osakan läheisyydessä.

Mä oon käynyt onsenissa vain Touhokussa kun siellä pulputtaa kuuma lähde joka niemessä ja notkelmassa. Puitteiltaan praimein on varmaan Yamagatan Ginzan Onsen. Yamagatassa asuessani kävin lähinnä Zaoulla opiskelijabudjettiin sopivassa 200 jenin tönössä, jossa ei ollut edes saippuaa, mutta siellä oli kuitenkin ulkoilma-allas näkymällä lumisille vuorille, mikä oli enemmän kuin tarpeeksi. Onsen ei oo onsen ilman kunnon rotenburoa. Sendain laitamilla sijaitsee kiva Akiun onsen-alue. Tokion alueella en oo koskaan käynyt pulikoimassa, mutta Hakone Kanagawassa on ainakin maankuulu onsen-kaupunki ja helposti lähestyttävissä Tokiosta käsin.

Kamakura


Mikä on suosikki japanilainen satusi?

Mimi-nashi Houichi koska tykkään sen elokuvaversiosta Kaidanissa. :D Biwan soittelu ja Heike-klaanin kummittelu on aina jees.

Suosikki umaibou-maku?

Shokkipaljastus: en tykkää niistä yhdestäkään. :D

2 kommenttia :

  1. Kiitos vastauksista! Olen matkaamassa ensi kesänä kolmannen kerran Japaniin, ja pohdin matkasuunnitelmaa tehdessä paikkoja, joissa ei olisi tullut edellisillä reissuilla käytyä. Peruspaikat Tokiosta, Yokohamasta ja Kamakurasta on nähty - nyt etsin jotain uutta ja ihmeellistä. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En tässä postauksessani maininnut kun se ei varsinaisesti kuulu mihinkään noista kysymyksen kolmesta alueesta, mutta mua kiinnostais mennä Kanazawaan nyt kun sinne ens keväänä avataan shinkansen-ratakin. Toinen mikä jäi mainitsematta on Fukushiman Aizun alue, joka on historiansa puolesta kiinnostava. Mutta varmasti joka prefektuurista löytyy tosiaan jotain käymisen arvoista että rohkiasti vaan Tokion ulkopuolellekin. n__n Niin ja trevlig resa. :D

      Poista